Waarom nou toch sparen?

Sparen, sparen, sparen. Je hoort het wel vaker; sparen is belangrijk, maar waarom eigenlijk? Je leeft toch maar een keer. Waarom dan niet gewoon je geld uitgeven? In deze blog nemen we je mee in de wereld van sparen en geven we je 4 belangrijke redenen om te beginnen.

 

Wat is sparen?

Als we het volgens een economisch perspectief bekijken, is sparen het niet uitgeven van een deel van je inkomen met als doel het opbouwen van je kapitaal. Het is geld dat niet direct nodig is, aan een kant zetten.

 

Waarom is sparen belangrijk?

Er zijn diverse redenen waarom mensen sparen of waarom het toch wel handig is om te sparen. Hieronder hebben we de 4 redenen voor je uitgewerkt.

1. Sparen geeft financiële stabiliteit
Het hebben van een spaarpot zorgt ervoor dat je stabieler in het leven staat. Je maakt je dan ook minder zorgen over het niet uitkomen met je geld. Het zorgt simpelweg voor structuur in je leven.

 

2. Sparen zorgt ervoor dat je een buffer hebt
Het is altijd handig om een buffer te hebben. Het leven is onvoorspelbaar. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat iets onverhoopt kapot gaat of dat je ineens een terugave aan de belastingdienst moet doen. Als je een spaarpotje erop na hebt gehouden, kun je daar altijd op terugvallen.

3. Sparen zorgt ervoor dat je niet hoeft te lenen
Denk aan momenten waarop je in je leven toch geld gaat moeten uitgeven. Als je kinderen bijvoorbeeld gaan studeren, wanneer je een opleiding wilt gaan doen of wanneer je gaat trouwen. Als je een spaarpot erop na hebt gehouden, hoef je dan geen geld te lenen. Je kunt de dingen bekostigen met je spaargeld.

4. Sparen kan dromen realiseren

Soms heb je bepaalde dromen. Je wilt je droomauto kopen of je wilt een droomreis maken. Als je al je geld maar uitgeeft, ga je deze dromen minder snel kunnen realiseren. Het is altijd leuk om te sparen voor bepaalde dromen of doelen.

 

Tips om makkelijker te kunnen sparen

1. Begin met het opstellen van een spaarplan: als je begint met sparen is het belangrijk om een overzicht te creëren van je inkomsten en uitgaven. Vooral van je uitgaven. Zo weet je precies wat je zou kunnen inhouden. Ga na of je elke maand geld opzij kan zetten en hoeveel dat is. Zorg ervoor dat je dat vaststelt.

2. Open een spaarrekening met een goed rentepercentage

Het is handig te kiezen voor een spaarrekening met de hoogste rente. Zo haal je er nog wat uit.

3. Maak het sparen leuk en koppel een doel eraan

Sparen hoeft niet saai te zijn. Je kunt sparen leuk maken door een doel eraan te koppelen. Bijv. Over 1 jaar moet je zoveel hebben gespaard en daarmee kun je op vakantie.

4. Stel prioriteiten en ga na waarop je nog meer kan besparen

 

Bekijk je huidige uitgaven en ga na of je ergens op kan bezuinigen. Een koffie minder kopen elke dag, minder kleren of schoenen kopen, minder junk food aanschaffen en minder uiteten. Als je hierop bespaart, kun je dat geld aan een kant zetten en in je spaarpot doen.

 

Spaarproducten bij de SouthComm Bank

Uiteraard hebben we bij de Southern Commercial Bank diverse spaarproducten. Hieronder het lijstje:

1. Kinderspaarrekening

2. Persoonlijke spaarrekening

3. Zakelijke spaarrekening

4. Studentenspaarrekening

 

Wil je meer informatie over onze spaarrekeningen? Klik hier.